Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden
Deze website wordt beheerd door Luxere.nl. Op deze site verwijzen de termen "wij", "ons", "onze" en "ondernemer" naar Luxere.nl. Luxere.nl biedt deze website, inclusief alle informatie, tools en diensten die via deze site beschikbaar zijn, aan u, de gebruiker, aan op voorwaarde dat u akkoord gaat met alle hier vermelde voorwaarden, bepalingen, beleidsregels en mededelingen.
Door onze site te bezoeken en/of iets bij ons te kopen, maakt u gebruik van onze "Service" en gaat u akkoord met de volgende voorwaarden ("Servicevoorwaarden", "Voorwaarden"), met inbegrip van de aanvullende voorwaarden en beleidsregels waarnaar hierin wordt verwezen en/of die via een hyperlink beschikbaar zijn. Deze Servicevoorwaarden zijn van toepassing op alle gebruikers van de site, met inbegrip van maar niet beperkt tot browsers, leveranciers, klanten, handelaren en/of bijdragers aan de inhoud.
Lees deze Servicevoorwaarden zorgvuldig door voordat u onze website bezoekt of gebruikt. Door een deel van de site te bezoeken of te gebruiken, gaat u akkoord met deze Servicevoorwaarden. Als u niet akkoord gaat met alle voorwaarden van deze overeenkomst, mag u de website niet bezoeken of gebruikmaken van de diensten. Indien deze Servicevoorwaarden als een aanbod worden beschouwd, is de aanvaarding uitdrukkelijk beperkt tot deze Servicevoorwaarden.
Alle nieuwe functies of hulpmiddelen die aan de huidige winkel worden toegevoegd, vallen ook onder de Servicevoorwaarden. U kunt op elk gewenst moment de meest recente versie van de Servicevoorwaarden op deze pagina bekijken. Wij behouden ons het recht voor om elk deel van deze Servicevoorwaarden te updaten, te wijzigen of te vervangen door updates en/of wijzigingen op onze website te plaatsen. Het is uw verantwoordelijkheid om deze pagina regelmatig te controleren op wijzigingen. Als u de website blijft gebruiken of bezoeken nadat er wijzigingen zijn doorgevoerd, betekent dit dat u akkoord gaat met die wijzigingen.
Onze winkel wordt gehost door Shopify Inc. Zij bieden ons een online e-commerceplatform waarmee wij onze producten en diensten aan u kunnen verkopen.
Door akkoord te gaan met deze Servicevoorwaarden, verklaart u dat u ten minste de meerderjarige leeftijd hebt bereikt in de staat of provincie waar u woont, of dat u de meerderjarige leeftijd hebt bereikt en ons toestemming hebt gegeven om een van uw minderjarige afhankelijken deze site te laten gebruiken.
U mag onze producten niet gebruiken voor illegale of ongeautoriseerde doeleinden. Ook mag u bij het gebruik van de Service geen wetten in uw rechtsgebied overtreden (inclusief maar niet beperkt tot auteursrechtwetten).
U mag geen wormen, virussen of andere destructieve code verzenden. Een inbreuk op of schending van een van de Voorwaarden zal resulteren in onmiddellijke beëindiging van uw Diensten.
Wij behouden ons het recht voor om op ieder moment en om welke reden dan ook service aan iedereen te weigeren.
U begrijpt dat uw inhoud (met uitzondering van creditcardgegevens) ongecodeerd kan worden overgedragen en dat dit kan bestaan uit (a) overdrachten via verschillende netwerken; en (b) wijzigingen om te voldoen aan en zich aan te passen aan de technische vereisten van de verbindingsnetwerken of -apparaten. Creditcardgegevens worden altijd gecodeerd tijdens de overdracht via netwerken.
U stemt ermee in om geen enkel deel van de Service, het gebruik van de Service, de toegang tot de Service of enig contact op de website via welke de Service wordt aangeboden, te reproduceren, dupliceren, kopiëren, verkopen, wederverkopen of exploiteren zonder onze uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.
De in deze overeenkomst gebruikte koppen zijn uitsluitend opgenomen ter informatie en beperken of beïnvloeden deze Voorwaarden op geen enkele andere wijze.
ARTIKEL 1 - DEFINITIES
Bedenktijd: de termijn waarbinnen de consument gebruik kan maken van zijn herroepingsrecht;
Consument: de natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf en een overeenkomst op afstand aangaat met de ondernemer;
Datum: 01-05-2023
Duurtransactie: een overeenkomst op afstand met betrekking tot een reeks van producten en/of diensten, waarvan de leverings- en/of afnameverplichting in de tijd is gespreid;
Duurzame gegevensdrager: elk middel dat de consument of ondernemer in staat stelt om informatie die aan hem persoonlijk is gericht, op te slaan op een manier die toekomstige raadpleging en ongewijzigde reproductie van de opgeslagen informatie mogelijk maakt.
Herroepingsrecht: de mogelijkheid voor de consument om binnen de bedenktijd af te zien van de overeenkomst op afstand;
Ondernemer: de natuurlijke of rechtspersoon die producten en/of diensten op afstand aan consumenten aanbiedt;
Overeenkomst op afstand: een overeenkomst die in het kader van een door de ondernemer georganiseerd systeem voor verkoop op afstand van producten en/of diensten, tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend gebruik gemaakt wordt van één of meer technieken voor communicatie op afstand;
Techniek voor communicatie op afstand: middel dat kan worden gebruikt voor het sluiten van een overeenkomst, zonder dat consument en ondernemer gelijktijdig in dezelfde ruimte zijn samengekomen.
Algemene Voorwaarden: deze algemene voorwaarden van de ondernemer.
ARTIKEL 2 - IDENTITEIT VAN DE ONDERNEMER
Bedrijfsnaam: Luxere.nl
Kamer van Koophandelnummer: 90079507
Handelsnaam: Luxere.nl
BTW-nummer: NL004786377B89
Klantenservice E-mailadres: support@luxere.nl
Zakelijk adres:
ARTIKEL 3 - TOEPASSELIJKHEID
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod van de ondernemer en op elke tot stand gekomen overeenkomst op afstand en bestelling tussen ondernemer en consument.
ARTIKEL 4 - HET AANBOD
Indien een aanbod een beperkte geldigheidsduur heeft of onder voorwaarden geschiedt, wordt dit nadrukkelijk in het aanbod vermeld.
Het aanbod is vrijblijvend. De ondernemer heeft het recht het aanbod te wijzigen en aan te passen.
Het aanbod bevat een volledige en nauwkeurige omschrijving van de aangeboden producten en/of diensten. De beschrijving is voldoende gedetailleerd om een goede beoordeling van het aanbod door de consument mogelijk te maken. Als de ondernemer gebruik maakt van afbeeldingen, zijn deze een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten en/of diensten. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten in het aanbod binden de ondernemer niet.
Alle afbeeldingen, specificaties en gegevens in het aanbod zijn indicatief en kunnen geen aanleiding zijn tot schadevergoeding of ontbinding van de overeenkomst.
De productafbeeldingen zijn een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten. De ondernemer kan echter niet garanderen dat de weergegeven kleuren exact overeenkomen met de echte kleuren van de producten.
Elk aanbod bevat zodanige informatie, dat voor de consument duidelijk is wat de rechten en verplichtingen zijn, die aan de aanvaarding van het aanbod zijn verbonden. Het gaat hierbij met name om:
-
de prijs exclusief inklaringskosten en invoer-btw. Deze extra kosten zijn voor rekening en risico van de klant.
-
eventuele verzendkosten;
-
de wijze waarop de overeenkomst tot stand zal komen en welke handelingen daarvoor nodig zijn;
-
of het herroepingsrecht van toepassing is;
-
de wijze van betaling, levering en uitvoering van de overeenkomst;
-
de termijn voor aanvaarding van het aanbod, dan wel de termijn waarbinnen de ondernemer de prijs garandeert;
-
of de overeenkomst na de totstandkoming wordt gearchiveerd, en zo ja op welke wijze deze voor de consument te raadplegen is;
-
de manier waarop de consument, voor het sluiten van de overeenkomst, de door hem verstrekte gegevens kan controleren en indien gewenst herstellen;
-
de eventuele andere talen waarin, naast het Nederlands, de overeenkomst kan worden gesloten;
-
de gedragscodes waaraan de ondernemer zich heeft verbonden en de wijze waarop de consument deze gedragscodes langs elektronische weg kan raadplegen;
-
de minimale duur van de overeenkomst op afstand in geval van een duurtransactie.
Optioneel: beschikbare maten, kleuren, materiaalsoorten.
ARTIKEL 5 - DE OVEREENKOMST
De overeenkomst komt tot stand op het moment dat de consument het aanbod aanvaardt en voldoet aan de daarbij gestelde voorwaarden.
Indien de consument het aanbod langs elektronische weg heeft aanvaard, bevestigt de ondernemer onverwijld langs elektronische weg de ontvangst van de aanvaarding van het aanbod. Zolang deze bevestiging niet is ontvangen, kan de consument de overeenkomst ontbinden.
Indien de overeenkomst elektronisch tot stand komt, treft de ondernemer passende technische en organisatorische maatregelen ter beveiliging van de elektronische overdracht van data en zorgt hij voor een veilige webomgeving. Indien de consument elektronisch kan betalen, zal de ondernemer daartoe passende veiligheidsmaatregelen in acht nemen.
De ondernemer mag op de hoogte zijn of de consument aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, daarbij rekening houdend met relevante feiten en factoren. Indien de ondernemer goede gronden heeft om de overeenkomst niet aan te gaan, mag hij de bestelling of de uitvoering ervan weigeren of aan de uitvoering bijzondere voorwaarden verbinden.
De ondernemer zal aan de consument op duurzame wijze de volgende informatie meesturen:
-
het fysieke adres waar klachten kunnen worden ingediend;
-
de voorwaarden waaronder en de wijze waarop het herroepingsrecht kan worden uitgeoefend;
-
informatie over garantie en aftersales-service;
-
de voorwaarden uit artikel 4(3), tenzij deze reeds zijn bepaald;
-
de voorwaarden voor opzegging van de overeenkomst, indien deze een duur heeft van meer dan één jaar.
ARTIKEL 6 - HERROEPINGSRECHT
De consument heeft het recht om binnen een termijn van 90 dagen zonder opgave van redenen de overeenkomst te herroepen. Deze termijn gaat in op de dag dat de consument het product ontvangt.
Tijdens deze termijn dient de consument zorgvuldig om te gaan met het product en de verpakking. Indien de consument gebruik maakt van het herroepingsrecht, zal hij het product met alle geleverde toebehoren, in originele staat en verpakking aan de consument retourneren.
Om gebruik te maken van het herroepingsrecht dient de consument dit binnen 90 dagen na ontvangst aan de ondernemer te melden. Na deze melding dient het product binnen 14 dagen geretourneerd te worden. Bewijs van tijdige retourzending (bijv. verzendbewijs) is vereist.
Indien binnen de gestelde termijn geen herroeping wordt medegedeeld, of het product niet op tijd wordt geretourneerd, wordt de koop als definitief beschouwd.
ARTIKEL 7 - KOSTEN BIJ HERROEPING
Indien de consument de overeenkomst herroept, zijn de kosten voor de retourzending voor zijn rekening.
Indien de ondernemer een betaling heeft gedaan, zal hij deze zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 14 dagen na herroeping, terugbetalen, mits hij het product heeft terugontvangen of voldoende bewijs van terugzending overlegt.
ARTIKEL 8 - UITSLUITING VAN HET HERROEPINGSRECHT
Het herroepingsrecht kan worden uitgesloten voor specifieke producten of diensten, maar alleen als dit duidelijk in het aanbod is vermeld.
Producten waarvoor herroeping kan worden uitgesloten zijn onder andere:
-
Op bestelling gemaakte artikelen;
-
Gepersonaliseerde artikelen;
-
Artikelen die door hun aard niet kunnen worden geretourneerd;
-
Bederfelijke artikelen;
-
Artikelen onderhevig aan marktschommelingen;
-
Kranten en tijdschriften;
-
Audio/video of software waarvan de verzegeling verbroken is;
-
Hygiëneproducten waarvan de verzegeling verbroken is .
Diensten waarvoor opname kan worden uitgesloten, zijn onder meer:
-
Accommodatie, vervoer, catering of vrijetijdsbesteding voor een specifieke datum;
-
Diensten die al met toestemming zijn gestart voordat de herroepingstermijn verstreken was;
-
Wedden en loterijen.
ARTIKEL 9 - DE PRIJS
Wij behouden ons het recht voor om de prijzen van de aangeboden producten en/of diensten binnen de in het aanbod vermelde geldigheidsduur te wijzigen, onder andere op grond van wijzigingen in de BTW-regeling.
In afwijking van het vorige lid kan de ondernemer producten of diensten waarvan de prijzen gebonden zijn aan schommelingen op de financiële markt en waar de ondernemer geen invloed op heeft, met variabele prijzen aanbieden. Deze afhankelijkheid en het feit dat eventueel vermelde prijzen richtprijzen zijn, worden duidelijk vermeld.
Prijsverhogingen binnen 3 maanden na de totstandkoming van de overeenkomst zijn alleen toegestaan indien zij het gevolg zijn van wettelijke regelingen of bepalingen.
Prijsverhogingen na 3 maanden zijn alleen toegestaan indien:
-
Ze zijn het gevolg van wettelijke regelingen of bepalingen; of
-
De consument heeft de bevoegdheid de overeenkomst op te zeggen met ingang van de dag waarop de prijsverhoging ingaat.
Leveringen worden geacht buiten de EU plaats te vinden op basis van artikel 5(1) van de Nederlandse Wet op de omzetbelasting 1968. Daarom kunnen er bij invoer door de post- of koeriersdienst BTW of inklaringskosten in rekening worden gebracht. De ondernemer brengt geen BTW in rekening.
Alle prijzen zijn onder voorbehoud van druk- en zetfouten. De ondernemer is niet verplicht het product tegen een foutieve prijs te leveren.
ARTIKEL 10 - CONFORMITEIT EN GARANTIE
De ondernemer staat er voor in dat de geleverde producten en/of diensten voldoen aan de overeenkomst, de in het aanbod vermelde specificaties, aan de redelijke verwachtingen van deugdelijkheid en/of bruikbaarheid en de op de datum van de totstandkoming bestaande wettelijke bepalingen en/of overheidsvoorschriften.
Eventuele door de ondernemer, fabrikant of importeur verstrekte aanvullende garanties doen niets af aan de wettelijke rechten die de consument op grond van de overeenkomst heeft.
Gebreken of verkeerde leveringen dienen binnen 14 dagen te worden gemeld. Producten dienen in de originele verpakking en ongebruikte staat te worden geretourneerd.
De garantie vervalt indien:
-
De consument of een derde heeft het product gewijzigd of gerepareerd;
-
Het product is verkeerd behandeld of in strijd met de instructies gebruikt;
-
Het gebrek is het gevolg van wettelijke voorschriften die van invloed zijn op de kwaliteit van het materiaal.
ARTIKEL 11 - LEVERING EN UITVOERING
De ondernemer zal de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen bij het in ontvangst nemen en bij de uitvoering van bestellingen.
Levering vindt plaats op het door de consument opgegeven adres.
Bestellingen worden zo snel mogelijk verwerkt, maar uiterlijk binnen 30 dagen, tenzij een langere levertijd is overeengekomen. Indien de levering vertraging ondervindt, ontvangt de consument hiervan binnen 30 dagen bericht en heeft hij het recht de overeenkomst zonder kosten te ontbinden.
In geval van ontbinding zal de ondernemer het betaalde bedrag binnen 14 dagen terugbetalen.
Indien levering onmogelijk blijkt te zijn, zal de ondernemer een vervangend artikel aanbieden. Dit zal duidelijk vermeld worden. Voor vervangende artikelen geldt het herroepingsrecht nog steeds. De kosten voor retourzending zijn voor rekening van de ondernemer.
Het risico van beschadiging of vermissing berust bij de ondernemer tot het moment van bezorging aan de consument of diens aangewezen vertegenwoordiger.
ARTIKEL 12 - LANGLOPENDE TRANSACTIES: DUUR, BEËINDIGING EN VERLENGING
Beëindiging
De consument kan een overeenkomst die voor onbepaalde tijd is aangegaan en die is aangegaan voor de opeenvolgende leveringen, te allen tijde opzeggen met een opzegtermijn van ten hoogste één maand.
Tijdelijke overeenkomsten kunnen aan het einde van de looptijd worden beëindigd met dezelfde opzegtermijn.
Beëindiging moet mogelijk zijn op dezelfde wijze als waarop de overeenkomst is aangegaan.
Verlenging
Tijdelijke overeenkomsten kunnen niet automatisch worden verlengd.
Uitzondering: abonnementen op kranten/tijdschriften kunnen met 3 maanden worden verlengd met een opzegtermijn van één maand.
Een verlenging voor onbepaalde tijd is alleen toegestaan als de consument op elk gewenst moment kan opzeggen (met een opzegtermijn van één maand, of drie maanden indien de levering korter dan maandelijks is).
Proefabonnementen eindigen automatisch.
Duur
Bij overeenkomsten die langer dan een jaar duren, kan de consument na een jaar de overeenkomst opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van een maand, tenzij de billijkheid zich tegen tussentijdse opzegging verzet.
ARTIKEL 13 - BETALING
Tenzij anders overeengekomen, dienen betalingen te geschieden binnen 7 werkdagen na het ingaan van de bedenktermijn.
Voor serviceovereenkomsten gaat de termijn in op het moment van bevestiging.
Consumenten moeten onjuiste betalingsgegevens onmiddellijk melden.
Bij wanbetaling mag de ondernemer de vooraf bekendgemaakte redelijke kosten in rekening brengen.
ARTIKEL 14 - KLACHTENPROCEDURE
Klachten dienen binnen 7 dagen na ontdekking van het gebrek duidelijk kenbaar te worden gemaakt.
De ondernemer zal binnen 14 dagen reageren. Als er meer tijd nodig is, wordt de consument hiervan op de hoogte gesteld.
Als er geen oplossing wordt gevonden, ontstaat er een geschil.
Klachten schorten de betalingsverplichtingen van de consument niet op.
Indien een klacht gegrond is, heeft de ondernemer het recht om het product kosteloos te herstellen of te vervangen.
ARTIKEL 15 - GESCHILLEN
Op overeenkomsten tussen de ondernemer en de consument waarop deze algemene voorwaarden betrekking hebben, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing, ook indien de consument woonachtig is buiten Nederland.
ARTIKEL 16 - PERSOONLIJKE INFORMATIE
Het verstrekken van uw persoonlijke gegevens via de winkel wordt beheerst door ons Privacybeleid. Raadpleeg onze website voor het privacybeleid.
ARTIKEL 17 - FOUTEN, ONJUISTHEDEN EN WEGLATINGEN
Soms kan het voorkomen dat er op onze site of in de Service informatie staat die typografische fouten, onjuistheden of omissies bevat. Deze informatie kan betrekking hebben op productbeschrijvingen, prijzen, promoties, aanbiedingen, productverzendkosten, transittijden en beschikbaarheid.
Wij behouden ons het recht voor om eventuele fouten, onjuistheden of weglatingen te corrigeren en om informatie te wijzigen of bij te werken of bestellingen te annuleren als de informatie in de Service of op een gerelateerde website op enig moment onjuist is, zonder voorafgaande kennisgeving (ook nadat u uw bestelling hebt geplaatst).
Wij zijn niet verplicht om informatie in de Service of op een gerelateerde website, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, prijsinformatie, bij te werken, te wijzigen of te verduidelijken, behalve wanneer dit wettelijk vereist is.
Er mag geen specifieke update- of vernieuwingsdatum in de Service of op een gerelateerde website worden gebruikt om aan te geven dat alle informatie is gewijzigd of bijgewerkt.
ARTIKEL 18 - WIJZIGINGEN IN DE SERVICEVOORWAARDEN
U kunt de meest recente versie van de Servicevoorwaarden op elk gewenst moment op deze pagina bekijken.
Wij behouden ons het recht voor om, naar eigen goeddunken, elk deel van deze Servicevoorwaarden bij te werken, te wijzigen of te vervangen door updates en wijzigingen op onze website te plaatsen. Het is uw verantwoordelijkheid om onze website regelmatig te controleren op wijzigingen.
Als u onze website of de Service blijft gebruiken of er toegang toe blijft krijgen nadat er wijzigingen zijn doorgevoerd, betekent dit dat u deze wijzigingen accepteert.
ARTIKEL 19 - CESOP
Door de maatregelen die vanaf 2024 zijn ingevoerd en aangescherpt in het kader van de 'Wijziging van de Wet op de omzetbelasting 1968 (Implementatiebesluit richtlijn betalingsdienstaanbieders)' en de invoering van het Centraal Elektronisch Systeem Betalingsgegevens (CESOP) , mogen betalingsdienstaanbieders gegevens registreren in het Europese CESOP-systeem.